geschiedenis van de tosti

11
nov
2021

Tosti’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken, maar hoe is de tosti ooit ontstaan en waar komt de naam ‘tosti’ nou vandaan? Dat lees je allemaal hieronder.

Onderstaande informatie is gebaseerd op verschillende theorieën en zijn dus niet wetenschappelijk bewezen of op basis van feiten. 

 

Er zijn meerdere theorieën over hoe de tosti aan zijn naam komt en hoe deze is uitgevonden. Zo gaan er verhalen rond van ‘Graaf Tosti’, wie een klein hotel runde aan het Comomeer in Italië. Hier wilde hij het ontbijt meer automatiseren en vond toen de eerste versie van de broodrooster uit. Dit bestond uit een lopende band die langs verwarmingselementen liep om zo het brood te roosteren. Hier liet hij op een dag per ongeluk een kaas sandwich tussen vallen en zo ontstond de eerste versie van de tosti!

Deze is dan ook naar hem vernoemd, Graaf Tosti zou rond 1950 de tosti hebben uitgevonden. Hij ging verder met uitvindingen en dit is ook wat hem fataal werd, nadat hij zichzelf een stroomstoot bezorgde na het uittesten van een van zijn andere uitvindingen.

 

Een andere theorie hoe de tosti aan zijn naam komt volgens het Etymologisch woordenboek, is dat tosti het meervoud is van het Italiaanse woord ‘tosto’. Dit is weer afgeleid van het woord ‘tostare’, wat toast betekent. Toast is weer een Engels woord dat wij hebben overgenomen. Het woord ‘tosti’ komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat ‘geroosterd’ betekent.

Helaas is het verder niet bekend hoe iemand dan de tosti heeft uitgevonden en waar ze dus deze naam voor hebben bedacht toen der tijd.

 

Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie ‘Larousse Gastronomique’ is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910. De croque-monsieur is eigenlijk de Franse benaming voor de tosti.

Wist je dat wij ook een overheerlijke croque-monsieur op ons menu hebben staan?

 

Welk van bovenstaande theorieën denk jij dat waar is?

 

40 Comments
 1. http://slkjfdf.net/ – Iyupeau Soseji bqe.ubbp.happytosti.nl.zvw.ww http://slkjfdf.net/

  Beantwoorden
  1
 2. [url=http://slkjfdf.net/]Evasobi[/url] Afugani ord.xrbm.happytosti.nl.cko.zx http://slkjfdf.net/

  Beantwoorden
  2
 3. [url=http://slkjfdf.net/]Uieovop[/url] Cijtar npu.mowu.happytosti.nl.rzj.xm http://slkjfdf.net/

  Beantwoorden
  3
 4. [url=http://slkjfdf.net/]Iyuyak[/url] Tulucoma qbi.jmvv.happytosti.nl.jvf.vh http://slkjfdf.net/

  Beantwoorden
  4
 5. [url=http://slkjfdf.net/]Osasuq[/url] Aterija ntq.kxal.happytosti.nl.odu.yq http://slkjfdf.net/

  Beantwoorden
  5
 6. Happy Tosti | geschiedenis van de tosti – Happy Tosti
  apfkrhqvisz
  pfkrhqvisz http://www.g2d35q8342gg06ley1yzw4u936qn67pms.org/
  [url=http://www.g2d35q8342gg06ley1yzw4u936qn67pms.org/]upfkrhqvisz[/url]

  Beantwoorden
  6
 7. Beantwoorden
  7
 8. Beantwoorden
  8
 9. Beantwoorden
  17
 10. Beantwoorden
  24
 11. Beantwoorden
  25
 12. Beantwoorden
  27
 13. Beantwoorden
  30
 14. Beantwoorden
  39

Geef een antwoord

Stuur ons een
berichtje!
Wil je reserveren? Klik hier. Voor overige berichten kun je onderstaand formulier gebruiken of mail naar info@happytosti.nl