het-concept

happy tosti story

Tof dat je op deze pagina bent beland, dat betekent dat jij interesse hebt in ons uitgebreide verhaal. Wij delen dat graag met je!

Het is je vast eerder opgevallen dat sociaal ondernemerschap een opkomende beweging is. Op deze pagina lees je meer over hoe wij dat doen. Wij willen niet de nadruk leggen op onze medewerkers, want laten we wel wezen: we willen dat jij terugkomt voor de lekkere tosti’s. Uiteindelijk zijn we een gewoon commercieel horecabedrijf waar kwaliteit en service voorop staan.

 

ons businessmodel

Hippe tent, lekker eten en… toffe medewerkers met een arbeidsbeperking . We kunnen niet stoppen met roepen hoe gaaf wij het vinden om een commercieel, goedlopend bedrijf op te bouwen.

Daar moet natuurlijk een businessmodel tegenover staan dat winst mogelijk maakt. In ons geval een sociaal businessmodel, waarbij winst voor 100% wordt geïnvesteerd in het bedrijf. Het belangrijkste aspect in ons businessmodel is de verplichting die we onszelf stellen om minimaal 65% van alle gewerkte uren in te zetten door medewerkers met een arbeidsbeperking. Deze verplichting geldt ook voor onze franchisevestigingen.

Om dit businessmodel goed te laten lopen, werken we ook met mensen zonder arbeidsbeperking. Per filiaal hebben we een bedrijfsleider en onze medewerkers. Wij werken samen met een partner die ons helpt bij werving en selectie.

onze medewerkers

Bij Happy Tosti werken er mensen met en zonder arbeidsbeperking, hierin zijn al onze medewerkers gelijk. Het merendeel van onze medewerkers heeft een arbeidsbeperking zoals bijvoorbeeld: autisme, borderline, lichamelijke aandoeningen en auditieve- of visuele beperkingen.

Per filiaal hebben we een bedrijfsleider en onze medewerkers. Daarnaast is er een jobcoach om de medewerkers te begeleiden die dat nodig hebben.

ons aannamebeleid

Bij Happy Tosti willen wij op een zo eerlijke en transparant mogelijk manier zo veel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking een leuke, waardevolle en betaalde baan te bieden.

Door een sociaal medewerkersbeleid zitten we echter in een constante draaikolk van regels, wetten, gesprekken, vergoedingen, contactpersonen en boetes. Want geloof ons, werken met mensen met een arbeidsbeperking brengt extra administratieve uitdagingen met zich mee. Het zou mooi zijn om dit toekomst gericht te kunnen beperken zodat we nog meer tijd kunnen steken in onze medewerkers.

Natuurlijk doen we iedere dag ons uiterste best om onze medewerkers niet de dupe te laten worden van ingewikkelde constructies en lastige beleidskeuzes. Een van de manieren om dat te doen is een inwerktraject uitzetten, zoals ieder ander bedrijf.

In de horeca is het belangrijk om een flexibiliteit binnen je medewerkersbestand te houden. Het is helaas niet mogelijk om iedereen die bij ons komt werken een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden. Voor iemand die niet wil of kan werken bij ons, doet Happy Tosti haar best om een nieuwe geschikte werkplek te vinden. Wanneer een medewerker ons laat zien plezier te hebben in het werk en waarde toe voegt aan het team en het bedrijf, dan bieden wij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan.

subsidies en loon

Nu denk je misschien: lekker makkelijk met al die subsidies die de Nederlandse overheid beschikbaar stelt. Daar hebben we echter een hele duidelijke visie over. Toen wij Happy Tosti begonnen besloten wij meteen dat we niet structureel afhankelijk wilden zijn van beschikbare zorgsubsidies of arbeidsmatige dagbesteding vergoeding. Wij hebben weliswaar gekozen voor een sociaal businessmodel, waar medewerkers, ook met een arbeidsbeperking een baan kunnen hebben met een welverdiend salaris.

Wel maken we gebruik van de loonkostensubsidie. Deze is bedoeld voor werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking in dienst neemt. Happy Tosti vraagt deze subsidie aan voor werknemers met een verminderde arbeidsproductiviteit. Deze subsidie is bedoeld voor werknemers die vallen onder de participatiewet. Gemeentes voeren nog niet een eensluidend beleid met betrekking tot deze doelgroep. Om het toch goed te regelen, werken we samen met verschillende gemeentes en het UWV, zodat iedere medewerker krijgt wat hij verdient en wij het bedrijf gezond kunnen houden.

Lees hier meer over de loonkostensubsidie

voordelen

De medewerkers waarmee we werken zijn deels arbeidsongeschikt. Toch komen ze vaak niet aan een betaalde baan op de reguliere arbeidsmarkt, terwijl de meeste wel erg gemotiveerd zijn om te werken. Om rond te kunnen komen zonder een baan, krijgen zij een bijstandsuitkering vanuit de overheid.

Logischerwijs kost een medewerker met een arbeidsbeperking bij Happy Tosti minder geld aan uitkeringen, omdat deze persoon deels loon ontvangt. Samen met de bedrijfsleider, jobcoach en de arbeidsdeskundige wordt na de proefperiode de arbeidsproductiviteit binnen het bedrijf van de medewerker beoordeeld. Op basis daarvan wordt het salaris bepaald en dit wordt door Happy Tosti uitbetaald. Dit maakt de Happy Tosti formule dus een besparing voor de overheid.

Vervolgens maken onze medewerkers met een arbeid beperking flinke stappen in hun persoonlijke ontwikkeling en werkkwaliteit, door een betaalde baan bij Happy Tosti ligt het voor de hand dat de medewerker kwalitatief en langdurig aan het werk blijft en groeit in het aantal uren. Langdurig werken en groeien in uren betekent structureel een vermindering van de landelijke uitkeringen.

Daarnaast brengt werken bij Happy Tosti nog een voordeel. Doordat er een aaneengesloten periode gewerkt wordt, biedt dit regelmaat in het leven van de medewerker. Dit zorgt er enerzijds voor dat de kansen op ziekte, verslaving, criminaliteit of schuldenproblematiek afnemen. Anderzijds dat de medewerkers zich sociaal ontwikkelen door leuk contact en zich daardoor vaak gelukkiger voelen.

waarom dit een vooruitgang is op de huidige situatie

In ons land is er een zeer grote groep mensen met een arbeidsbeperking op zoek naar een leuke baan, maar deze kunnen ze helaas vaak niet vinden. Happy Tosti is ontstaan om deze mensen wel een kans te bieden op een toekomst waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen en op een waardige manier kunnen deelnemen aan onze maatschappij.

Wij zien onszelf als een springplank naar een volgende betaalde baan. Wij willen graag dat mensen kunnen doorstromen naar een reguliere baan die past bij de medewerker. Dat geeft ons namelijk weer ruimte om nieuwe mensen aan te nemen die ervaring op kunnen doen. Als erkend leerbedrijf bieden we daarbij de juiste begeleiding aan.

Enerzijds maken we steeds meer ruimte voor nieuwe mensen die ervaring en zelfvertrouwen bij ons op doen, anderzijds stimuleren we jongeren met een beperking om weer lekker aan het werk te gaan en niet thuis te wachten op een mogelijkheid.

onze duurzame stappen

Toen we Happy Tosti startte wisten we het meteen: we willen een 100% kloppend bedrijf zijn. Niet alleen met mensen, maar ook in productkeuze en bij de selectie van samenwerkingspartners. Vooral nu we groeien, vinden we dat belangrijker dan ooit!

Als je groeit, moet je dingen anders en efficiënter gaan inrichten. Dit hebben wij gedaan op het gebied van duurzaamheid.

– We maken gebruik van producten met een duurzame herkomst zoals bio brood, bio kaas, bio Fairtrade koffie en soepen van verspilde groentes.
– Onze keuken heeft een minimale voedselverspilling door een slimme menukaart en een efficiënt inkoopsysteem.
– We gebruiken nagenoeg geen verpakkingsmaterialen. De verpakkingsmaterialen die we gebruiken zijn van duurzame herkomst of hebben een minimaal schadelijke impact op het milieu.
– Afval proberen we zo veel mogelijk te scheiden.
– We digitaliseren zo veel mogelijk processen zodat we zo min mogelijk papier hoeven te gebruiken en/of weg te gooien.
– ……..

Om de regie nog meer in eigen handen te nemen, gaan wij ons eigen brood bakken samen met onze 100% biologische broodleverancier Lekker Brood.

tot slot

Hopelijk ben jij na het lezen onze grootste fan die samen met ons het avontuur aan wil gaan om onze droom te verwezenlijken: zoveel mogelijk mensen, met- en zonder arbeidsbeperking, een leuke, leerzame en betaalde werkplek bieden.

Samengaan wij het avontuur aan, op weg naar duurzame en sociale vooruitgang. We vinden het supertof dat jij de tijd hebt genomen om te lezen hoe we dat doen, en misschien zelfs wil helpen met onze missie.

Wil je ons daarbij helpen? Blijf dan vooral onze tosti’s eten en word Happy Tosti fan!

Word lid van de Happy Tosti Community

 

 

Stuur ons een
berichtje!
Wil je reserveren? Klik hier. Voor overige berichten kun je onderstaand formulier gebruiken of mail naar info@happytosti.nl